Anayasa Mahkemesi'nden Dersane Kararı


ANAYASA Mahkemesi (AYM), dersane öğretmenlerini ve dersaneleri yakından ilgilendiren 1 Eylül’de hayata geçirilecek dershanelerin kapatılmasına ilgili yasayı AYM dün oy fazlalığıyla ile iptal etti. AYM’nin dersanelerle ilgili yasanın iptal kararını yarın Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. 

AYM'nin bu kararı ile 1 Eylül’de dershaneler kapatılmayacak ve dershanelerde eğitim devam edecek. 1 Eylül’den itibaren temel lise olma hakkına sahip dershanelerde mağduriyet olmaması  için yine temel lise  olarak devam edebilecekler. Daha okula dönüşmeyen dershaneler  eğitime devam edebilecek. Bu verilen kararın hemen yayımlanmasıyla da oluşacak mağduriyetlerin önlenmesi amaçlandı. AYM’nin oy fazlalığı ile alınan bu kararda şu önemli noktalara dikkat çektiği öğrenildi:
“Anayasa’nın 13. maddesine dayanarak hak ihlallerinde hangi durumlarda sınırlandırılması gerektiğini açıkça belirtilmektedir, bu yasa bu maddenin dışına çıkmış ve anayasaya uymamaktadır. Bu iptale bir diğer dayanak ise anayasanın  42. maddeside eğitim ve öğretim hakkının özgürce kullanımını sağlamaktadır. Dersanelerin kapatılması ile ilgili bu yasanın anayasadaki  bu maddeye de aykırı olduğu görülmüştür. Çalışma özgürlüğünü ve girişim hakkını düzenleyen Anayasanın 48. maddelesinde aykırılık görülmektedir.

Yorumlar