ÇALIŞANLARIN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ VE GEREKLİ EVRAKLAR

      EMEKLİLİK İŞLEMLERİ NELERDİR?
 Prim gününü ve yaşını dolduran sigortalı çalışanlar (askerlik ve doğum borçlanması dahil) SGK’nın ilgili birimine giderek yazılı beyanda bulunmalıdır. Emekli maaşı evrak işlemleri tamamlandıktan sonrasında işlemeye adım atar. Bundan dolayı yazımızı dikkatle okuyarak adımları takip etmenizi öneririz.

ÇALIŞANLARIN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ VE GEREKLİ EVRAKLAR

 İlk olarak SGK’ya yaş ve prim durumunuzu (kimliğinizde birlikte giderek )bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirimden sonra emeklilik için uygun kriterleri taşıyorsanız ‘emekli olur’ yazısı alırsınız. Bu yazıda ‘emekliliğe hak kazanmış olduğunuz tespit edildi’ yazmalıdır. Aynı evrakın alt kısmında not olarak bu evrakı çalıştığınız işyerinin İnsan Kaynakları departmanına teslim etmeniz gerektiği de bildirilir. Bu evrak ile birlikte iş yerinizden alacağınız işten çıkış belgesi ile beraber yeniden SGK’ya müracat etmeniz istenir. SGK’ya 2. Müracatınızda iş yerinizden almış olduğunız çıkış belgesi ile Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi doldurmanız gerekiyor. Formu doldurup teslim ettikten sonrasında SGK tarafınca ‘Yaşlılık Tahsis No’nunuzun yer aldığı  bir kart almanız gerekiyor. Bu no emeklilik müracatınızı takip edebilmeniz için veriliyor. Kartın üzerinde de ‘bu kartla müracatınız, size ve bizlere süre ve kolaylık bakımından büyük fayda sağlar’ yazısı bulunuyor. Tüm bu işlemlerinizin sonlanmış olduğinde artık sizin yapmanız gereken bir şey kalmıyor. SGK müracatınızı değerlendiriyor ve kısa sürece neticelandırarak emekli maaşınızın işlemesini başlatıyor. 

YAŞI BEKLEYENLERİN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ 

Eğer çalışmıyorsanız şu demek oluyor ki priminiz dolduktan sonra işten ayrılmış yalnız yaş şartınız sebebiyle beklediyseniz de aynı yolu izlemeniz gerekiyor. şu demek oluyor ki önce SGK’dan emekli olur yazısı almanız, daha sonra da Tahsis Talep formunu eksiksiz olarak doldurmalısınız. Formu doldurduktan sonrasında Yaşlılık Tahsis numarasınızın yazılı olduğu kartı ihmal etmeyin. Bu kart müracatınızı takip edebilmeniz için büyük kolaylık sağlar. Gene çalışanlarda olduğu benzer biçimde emeklilik müracatınız SGK tarafından incelenip işlemleriniz sonlanmış olduği andan itibaren emekli maaşınız da işlemeye adım atar.
 SİGORTA BORÇLANMALARI 
Emeklilik sürenizi askerlik yahut doğum borçlanması ile tamamlayacaksanız ilgili kurumdan SGK’ya yazı gelmesi gerekmektedir. Emekli olunurken SGK ilgili birimden durumunuzu onaylatır. Örneğin; askerlik borçlanmanız var ise Emekli Sandığı’ndan (Emekli Sandığı da  Türk Silahlı Kuvvetleri’nden) durumunuzun onaylanması gerekmektedir. Bu yazışmalar elektronik ortamda yapılır ve kurumların yoğunluğuna gore süre değişiklık gösterebilir. Sadece ihmal etmeyin ki gerekli onaylamalar yapılmadan emeklilik müracaat işleminizi tamamlayamazsınız.

Yorumlar